Uzun ve zorlu bir kış ayının ardından ilkbahar aylarına nihayet kavuştuk. Bir ara kış sanki hiç bitmeyecek gibi gelmişti hepimize. Ancak iyi tarafından bakarsak, yağışlı geçen kış mevsimi su kaynaklarının yenilenmesi ve dolması için çok yararlı oldu.
Yağışı bol geçen kış aylarını genelde çok yeşil ve çiçekli bir ilkbahar mevsimi takip eder. Kışın bol bol yağış alan bitkiler bahar aylarında adeta coşku ile çiçek açar ve renklere bürünür. İşte böyle bahar aylarında açan çiçeklerden bol bol polenler doğaya yayılır ve bize de ulaşır.
Alerji pek çoğumuzun muzdarip olduğu bir durum. Alerji çoğu hastada kendisini burun akınıtı ve tıkanıklığı, burun bölgesinde kaşıntı şeklinde kendisini gösterir. Alerji bazı hastalarda solunum güçlüğü, hatta astıma neden olabilir. BAzı hastalarda ise gözlerde kaşınma ve sulanma şikayetlerine neden olur.
Gözde bahar alerjisi olan hastalar bu mevsimin geldiğini hemen hissederler. Gözlerde kaşınma, kızarma, sulanma en tipik bulgulardır. Özellikle daha küçük çocuklarda bahar alerjisi daha ağır ve zor geçebilir. Aileler çocuklarının gözlerinde beyaz tabaka (sklera) ile saydam tabaka (kornea) birleşminde kızarıklık ve kabarıklıklar görebilirler. Bu ağır geçen alerjinin bir bulgusudur.
Gözde bahar alerjisi olan çocuklar mutlaka tedavi edilmelidir. Gözlerin sık ve şiddetli bir şekilde kaşınması, zaman içinde saydam tabakayı oluşturan kolajen liflerin güçsüzleşmesine ve şeklinin bozulmasına neden olabilir. Böyle bir değişikliğe uğrayan saydam tabaka normalde cami kubbesi gibi olan yapısını kaybeder ve sivrileşmeye ve koni şeklini almaya başlar. Buna keratokonus hastalığı adı verilir.
Gözde bahar alerjisi keratokonus hastalığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Ailesinde hiç keratokonus hastası olmayan bir çocukta şiddetli kaşıma nedeniyle keratokonus hastalığı meydana gelebilir.
Keratokonus her ne kadar ışın tedavisi (Cornea cross-linking) ile durdurulabilen, sert veya hibrit lenslerle tedavi edilebilen bir hastalık olsa da, görme kaybı ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu nedenle en başından önlenmesi büyük önem arz eder.
Çocuğunuzda veya sizde gözlerde bahar alerjisi varsa, damlalarla tedavisi mümkündür. Bu amaçla anti-histamnik ve kortizonlu damlalar yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda kortizonlu damlaların olası yan etkilerinden kaçınmamızı sağlayan ve bağışıklık sistemini daha güvenli şekilde baskılayabilen damlalar (Siklosporin) da mevcuttur.